Costiera Amalfitana

    – Bel, hai! Vino, pleacă autocarul!P1190570

    – Dă-l în mă-sa!, mi-e somn, și se scufundă și mai și în așternut.

     – Hei, te-ai născut obosit și vrei cumva să te odihnești în cursul vieții?  Îl pierzi și pe ăsta și tre` să-l aștepți un ceas  pe următorul. Scoală!

     – Ich…P1190676P1190614

…mi-a mintesc de prieteni și de iubită …

     – Scoală! Deja ai dormit toată dimineața. Am terminat cartea de mult, sunt moartă de plictiseală.

     – Îhî, și-i întoarse spatele.

     – Bine, fie! Poți să și putrezești, eu nu mai trag de tine. Plec. Sună-mă când te trezești.

     – Îhî …

… hoinăresc de un an și ceva … acum stau pe o stâncă …

     – Uaaa!?… Ce?…

     – Te-ai trezit, nu? Văd că apa rece a avut efect, rugămințile nu.

     – Da` unde-i graba?P1190580P1190638

     – Pă-i acum nu-i. Ai dormit toată ziua, ce-ar mai fi de făcut?

     – Măi, scuze, am fost tare obosit. Săptămâna a fost grea.

     – Și a mea. Totuși, abia așteptam sâmbăta pentru a o petrece împreună.P1190689

     – Off!, mă voi revanșa mâine. Promit.

     – Măcar te-ai odihnit?

     – O, da! Și am visat frumos.

     – Ce?

     – Vrei să-ți povestesc?

     – Dăăă!P1190578

     – SS163 nu este vreo divizie condusă de Himmler, e doar șoseaua care șerpuiește de-alungul pantei abrupte. Măgăoaia o străbate legănându-se, poticnindu-se. Nu-i loc de manevre greșite, iar de petrecerea a doua autocare nu discutăm. În schim, în mașină se varsă abundent. De la ochiuri, bacon, legume, brânzeturi și mezeluri, până la suc gastric. Puțini sunt ceiP1190691 care nu au timp de regurgitări, captivați fiind de frumusețea peisajului; natura și omul au format un tandem perfect în desăvârșirea operei. Însă nu am apucat să contemplez, căci șoferul a anunțat următoarea stație, Positano, printr-un răcnet.

     Cobor primul, numaidecât, apucând-o într-aiurea. Urbea cocoțată pe coclauri pare că se prăvălește-n mare. Totu-iP1190585 înghesuit, dar cât se poate de pitoresc. Străzi și alei, toate întortocheate, au un singur numitor comun, turiștii. Colcăie la tot pasul. Prin cafenele, restaurante, gură-cască în vitrine, și mai ales pe mica fășie de nisip, cică plajă.

     La câțiva metri în față, pe luciul apei, sunt andocate ambarcațiuni de tot felul, pline și ele de specia asta captivată de pozat. Nu aiP1190646 unde arunca un ac, nici în mare, nici pe uscat. Clar, trebuie să evadeze, îmi spun. Și mă retrag mai sus, pe deal, puțin mai departe de forfotă, la o bere. A rămas doar să savurez licoarea și frumusețea locului…

     –  Te invidiez!

     – Vezi tu, cândva am învățat că Raiul e frumos, dar și foarte liniștit. Însă au trecut mulți ani până să descopărP1190605P1190594 adevărul. Întradevăr, e foarte frumos, dar și extrem de gălăgios. Zumzetul străzii se ridica-n eter, trecând și pe lângă timpanele mele. Cu puțin exercițiu însă, am reușit să-mi astup timpanele; m-am relaxat în șezlong  și …. și gata, am fost în paradis.

     – Hai că-i doar un vis!

     – Sigur, dar atât de real! Biletul de autocar cumpărat dinP1190690 Sorrento mi-a permis plimbări cu nemiluita, timp de o zi pe toată coasta. Și am profitat din plin.

     – Hmm …

     – Stai, n-am terminat. Am continuat incursiunea la Grotta dello Smeraldo, cuibărită undeva în Conca dei Marini, la vreo doișpe` kilometri de Positano. Peștera e săpată în stâncă și comunică cuP1190633 exteriorul printr-o spărtură aflată imediat sub nivelul mării. Ca atare, lumina soarelui reflectată din apă inundă grota cu o lumină verzuie, de smarald. Însă beatitudinea a pierit imediat ce barcagiul a început să fredoneze serenade. Știi, scena semăna cu cele cu care suntem obișnuiți în cotidian.

     – Adică?P1190573

  – Adică? Păi circul acordeoniștilor care tot circulă pe linia tramvaiului unu.

     – Ha-ha, asta-i bună!

     – Serios.

     – Nu cred.

     – În fine, asta am vizat.

     – Atât?P1190663

     – Nup. Am avut ocazia să văd linia țărmului abrupt și foarte înalt chiar de pe mare. O șalupă a andocat la pontonul din dreptul peșterii, lepădând o duzină de japonezi, iar la revenirea pe vas, după vizita grotei, m-am alăturat grupului. Comandantul a fost de acord să mă ducă până în Amalfi, pentru cinci euro. Însă nu prea am apucat să mă bucur de priveliște, eram mai preocupatP1190586 să-mi țin echilibrul în barcă; sărea în mare viteză de pe un val pe altul. Plimbarea a durat câteva minute doar, a fost foarte rapidă șalupa.

     – Ce experiență!?

     – Da, faină! îți spun, a părut totul atât de real!

     – Bine, bine, spune-mi de Amalfi. Cum a fost?

     – Să știi că nu m-a dat pe spate, d-asta nici nu am zăbovit prea mult acolo. Într-adevăr, un oraș chochet, construit pentru vacanță, dar parcă nu chiar de talia lui Positano. Doar că-i mai faimos și puțin mai mare.P1190621 Și prea plin de turiști. Da, mult prea mulți. Astfel, am dat o raită pe Via Lorenzo D`Amalfi, promedada urbei, și am aruncat o privire prin Duomo di Amalfi. A!, să nu uit, am mâncat și o gelato gustoasă.

     – Sunt surprinsă. Mă așteptam să aud altceva legat de acest orășel …

     – Stai nițel. E foarte frumos, dar nu-i uauuu!

     – Altceva?

     – Unde te grăbești?

     – Tre` să plec la mama.

     – Ooo!, păi nu te mai rețin mult. Îți mai spun doar despre Ravello. Aici mi-a plăcut mult. E foarte bine poziționat, în creierii munților. Superbă zonă!, îți spun. Și nu-i neapărat un magnet pentru turiști. Sunt, dar mult mai puțini decât în Amalfi sau Positano. În Ravello mi-a plăcut tot, fără excepție: Villa Rufolo, Duomo di Ravello, Piazza Centrale, Cattedrale, Museo del Corallo, plus pietonalele înguste rătăcite printre clădirile construite parcă din turtă dulce. Iar peste toate așez panorama asupra coastei amalfitane…

     – Te invidiez. Și totuși, când mergem și noi pe riviera italiană?

     – Unde-mi sunt țigările?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s