La plantat

Nu știu dacă munca voluntară poate fi scoasă din context și transpusă în egoismul cam blamat în accepțiunea populară. Printr-o eschivă, în loc de a nu-l înțelege sau a nu-l simți pe celălalt, mă pun pe primul loc, mă poziționez astfel încât să plec de la mine; îmbrățișez egocentrismul.

Ignor stindardul Tășuleasa Social, inițiatorul campaniei de plantare a pădurii de nuci de la Târnăvioara, restul partenerilor proiectului, chiar și pe cei mai mulți dintre voluntari și, pentru că în mâinile mele se află o moștenire de amintiri, plus bucuria clipei, îmi suflec mânecile.

Puțin stresat de dinensiunea gropilor săpate încerc pe cât pot să lucrez responsabil, chiar dacă sapa ori lopata îmi sunt străine. Vreau să respect distanța dintre pomi, adâncimea recomandată, să acopăr baza fiecărui puiet astfel încât să nu rămână aer în zona rădăcinii. Iar peste zece ani, atunci când voi parcurge, sper, Via Transilvanica, voi verifica cât de eficient am fost azi – poate mănânc o nucă de la periferia localității Copșa Mică, cândva cel mai poluat oraș din Europa. Un gând îl îndrept și spre cei care se vor bucura peste zeci de ani de rodul financiar al acestei viitoare păduri extrem de valoaroase.

Groapă după groapă, puiet după puiet… aproape că-i văd zâmbind. Le simt căldura îmbrățișării, chair dacă acum e numai tăcere deși-i simt în preajmă. Habar nu am dacă asta înseamnă despărțirea noastră, doar păstrez tradiția. Astă-dată nu alerg cu gândul la ei, plantez și în amintirea celor care fiindu-mi prin preajmă m-au marcat.

Sădesc un pom pentru a îl așeza alături de fi-miu și de casă, bifez ancestralul clișeu. Și pentru că sfârșitul nu-i aici, îi mulțumesc pentru invitația la voluntariat omului frumos care mi-a adresat-o, împăcat fiind că i-am oferit prilejul de a privi un gol în gol.

Lipsa pragmatismului după care nu tânjesc decât arareori s-a văzut și azi, iar alături de irealizabila fantezie că voi dobândi cândva puțină emptatie, au contribuit la desăvârșirea unei zile la finalul căreia, punând capul pe pernă, mă surprind zâmbind și indiferent dacă prind ori ba zorii de mâine.

sursa foto: facebook.com/tasuleasasocial

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s